Verhalen van de stad

Dit jaar werk ik mee aan Verhalen van de stad van Bibliotheek Rotterdam. Een boeiend, noodzakelijk en inspirerend activiteitenprogramma rondom het koloniaal- en slavernijverleden van onze stad. Ik interview Rotterdammers die hebben gereageerd op de oproep van de bibliotheek om hun verhaal en de link met het koloniaal- of slavernijverleden te delen. Hun boekentips worden opgenomen in de collectie, zodat anderen er ook van kunnen leren. Iedere maand portretteren fotograaf stacii samidin en ik een Rotterdammer. Stacii in beeld en ik in tekst.

We zijn inmiddels aardig op weg (en ik ben wat laat met het plaatsen van dit bericht). Stuk voor stuk waren het mooie gesprekken. Over geheime briefjes uit het jappenkamp, een ontwaakt schrijverschap en een aanname van een bloedeigen voorouder. We zijn nog niet klaar. Nieuwe verhalen van andere Rotterdammers staan te trappelen. Hou de website van Bibliotheek Rotterdam in de gaten of loop eens langs de tentoonstellingskast die Tonio de Roover briljant heeft ontworpen.

‘Hiermee haal ik hen uit de anonimiteit en geef ik hun weer een plek in de geschiedenis.’ Emmy van Gennip

‘Dat is ongeveer alles wat je niet wil, als mens.’ Jim Schalekamp

Mijn dromen volgen is de grootste ode aan hen.’Shantie Singh