Quick Q&A met André Rommers

vrijwilligers

“Ik begin altijd met vragen stellen en probeer in hun belevingswereld te komen. Wat zijn je hobby’s, wat doe je graag, wat zijn je liefhebberijen?”

Hoe lang werk je als vrijwilliger bij de bibliotheek?

Ruim 7 jaar. Ik wilde niet thuis zitten met mijn pensioen. Ik heb zoveel kennis en ik wil dat graag delen. Via het UVV ben ik bij de bibliotheek terecht gekomen.

Daarvoor heb ik 17 jaar als systeembeheerder gewerkt bij Sociale zaken en Werkgelegenheid. Ik was verantwoordelijk voor de computersystemen en ik heb ook cursussen gegeven aan collega’s.

Wat doe je precies bij de bibliotheek?

Ik geef computerlessen aan oudere mensen. De bibliotheek biedt cursussen aan deze doelgroep om digitaal vaardiger te worden. Daarnaast ben ik ook projectleider namens het UVV. Ik zorg onder andere voor het inplannen van de vrijwilligers die de digitale cursus geven en ik regel ook de faciliteiten op de locatie zoals laptops.

Hoe hou je de ontwikkelingen bij?

Ik lees veel in mijn vrije tijd en ik kijk hoe ik dat kan gebruiken in de lessen. Om de 2 jaar vernieuw ik mijn certificaat Microsoft certified service engineer. Ik volg dan een cursus en sluit dit af met een examen. Met dit certificaat kan ik lesgeven. Hiermee laat ik zien dat ik opgeleid ben en op de hoogte ben van de laatste ontwikkelingen.

Waar help je mensen mee?

Dat verschilt per cursus. Bij het Digicafé hoef je geen cursus te volgen, maar kan je binnenlopen met een korte vraag. Laatst kwam er een mevrouw met een I-pad. ‘Wat moet ik met dat ding?’ vroeg ze in lichte paniek. Ze had hem gekregen van haar dochter, lief en goed bedoeld natuurlijk. Ik heb haar rustig benaderd en voorgesteld om samen even te kijken.

De cursus Klik en Tik is wat intensiever. Hier leren ze omgaan met de computer, internet, e-mail en social media. Ik begin altijd met vragen stellen en probeer in hun belevingswereld te komen. Wat zijn je hobby’s? Wat doe je graag? Wat zijn je liefhebberijen? Dan krijgt wat ze doen betekenis. Puzzelen, vogels spotten en treintijden zoeken omdat ze vrij reizen bijvoorbeeld. En videobellen hè, dan wordt het allemaal emotioneel, want dan zien ze opeens de kleinkinderen aan de andere kant van het scherm.

Met de cursus Digisterker leren mensen hoe ze om moeten gaan met de digitale overheid, zoals DigiD bijvoorbeeld. Een meneer van 75 jaar ontdekte op www.mijn.overheid.nl dat hij nog een zus had. Op deze website kan je onder andere met DigiD jouw hele geschiedenis zien. Hij zag opeens nóg een geboorteaangifte van zijn ouders.

 Verlies je wel eens je geduld?

Nooit! Al leg ik het 100 keer uit. Als ze vastlopen in een cursus zeg ik altijd ‘lees eerst wat er staat’. Maar dan hebben ze meestal al klik-klik-klik-klik-klik-klik-klik gedaan. Voor sommige websites moet je een gebruikersnaam en wachtwoord aanmaken. Kijk, en daar begint het al. Je bent op leeftijd en je kan het allemaal niet meer zo goed onthouden. Daar moet je geduld voor hebben en respectvol mee omgaan. We worden allemaal ouder.

Hoor je ook wel eens dat het verkeerd is gegaan?

Ja, ik ken iemand die met een phishing e-mail is bestolen van een paar duizend euro. Maar ook dat mensen hebben kunnen ingrijpen. Iemand ontdekte via Mijn Overheid dat zijn huisadres door wel 30 mensen werd gebruikt als postadres.

Hoe ga je om met privacy?

Privacy is heel belangrijk. Voor een vrijwilliger zijn persoonlijke gegevens van een cursist echt verboden toegang.

Denk je dat de bezoekers zich weer aanmelden voor de cursussen als het weer kan?

We hebben aardig geïnvesteerd in de organisatie van de cursus, in de bezoekers. We krijgen veel cursisten binnen via mond tot mond-reclame. ‘Ik ga mijn buurvrouw meenemen’ hoor ik dan in het lokaal. Ik hoop dat ze weer terugkomen. Mensen komen niet alleen voor de les. Ook voor sociale contacten en het kopje koffie.

Wat doe je nu met je tijd?

Ik kom tijd te kort. Ik blijf bezig met bijlezen en bijleren. En ik help in maart en april met de organisatie van de Belastingspreekuren.

Dit interview heb ik gehouden in opdracht van Bibliotheek Rotterdam. Mocht je interesse hebben in een rol als vrijwilliger, kijk op https://www.bibliotheek.rotterdam.nl/werkenbij/vrijwilligers