Van coming out tot burn out

Jimmy Von Vocals

‘Bedankt voor je openhartigheid he’. Met een wegwuif-gebaar reageerde Jimmy op mijn dankbaarheid. ‘Oh, no sweat’. Ik voelde mij een voyeur in zijn leven. Ik betrapte mezelf op ongegeneerd smullen in plaats van luisteren. Want wie gaat nou voor 2 weken naar New York om na te denken en blijft uiteindelijk 3 jaar weg?

Ik was benieuwd naar zijn werk en volgens hem was hij erin gerold. Hij lacht hard als ik zeg dat ik daar niks aan heb. Maar ergens zegt erin gerold zoveel over keuzes maken. Onbewuste gevoelsmatige keuzes vooral.

De kerk was het middelpunt in zijn leven. Eigenlijk wist hij niet beter. Zijn mama ging, dus hij ook. Hij vindt er veiligheid. In deze vertrouwde omgeving leert hij zingen. Bij meerstemmig zingen versmelt hij met het koor. Hij wist al heel vroeg dat hij gay was. Hij was nog niet hopeloos verliefd geweest, dus een coming out was nog niet noodzakelijk. Totdat iedereen om heen zich ging verloven, want zo hoorde dat. En zo werd dit ook verwacht van hem. Jimmy nam zijn moeder in vertrouwen en vertelde haar dat hij op mannen viel. De gemeenschap kreeg door wat er speelde. Hij werd niet verstoten, maar besproken. In het kerkoor mocht hij niet meer blijven, want ieder koorlid moest verloofd of getrouwd zijn. Het advies van de ouderlingen was om te verloven met zijn beste vriendin, zodat hij kon genezen. Jimmy stond op het punt om het ook echt te gaan doen. Niet door de druk die op hem werd uitgeoefend, want iedereen was lief voor hem, maar om het toch maar te proberen. Wie weet, dacht hij. Hij wilde eerst twee weken met vakantie. Naar New York. The city that never sleeps. Zou deze metropool hem antwoorden geven? Hij ging maar niet terug naar Nederland, niet na drie weken, niet na vier weken, niet na een half jaar, niet na een jaar. Ondertussen werd hij ook nog eens echt verliefd. Zijn vriendje bleek na een half jaar daten miljonair. Jimmy had niks in de gaten. Zijn nieuwe vlam had het goed ja, maar dat weerhield Jimmy er niet van om tijdens dates gewoon zijn eigen eten en zijn eigen bioscoopkaartje te betalen. Zijn vriend had door dat Jimmy geen golddigger was en besloot de waarheid te vertellen. Hij heeft een goed leven met hem gehad. Hij werd in de watten gelegd met een eigen appartement, verliefde hand-in-hand wandelingen in Soho en alle aandacht van de wereld.

New York is de plek voor open mic’s. Of het nou een Japanse toerist is of de achtergrondzanger van Alicia Keys. Het maakt niet uit, want er staat toch een band met goeie muzikanten die een avondje komen jammen als ze niet met toeren met grote artiesten. Enthousiast vroeg ik hem welke muzikanten hij live heeft zien optreden. Prince stond er bijvoorbeeld om bekend bij open mic’s op te komen dagen. Jimmy reageerde matigjes. Hij heeft de muziekscene daar niet veel opgezocht. De liefde voor het zingen en de muziek was hem toentertijd vergaan, want er zat een bijsmaak aan. Het herinnerde hem aan een onzekere tijd. Onzeker over wie hij was en wie nog vrienden met hem wilde blijven.

New York heeft hem zeker antwoorden gegeven. Hij had ruimte om te ontdekken wie hij was. Zijn geliefde was niet voor het leven. Hoe verliefd en verwend hij ook was, zijn verlangen naar onafhankelijkheid brengt hem weer terug naar Nederland. En die onafhankelijkheid houdt hij hier vast. Hij heeft zichzelf geaccepteerd en hij ontdekt vanzelf met wie hij klikt of niet. Hij koestert geen wrok, maar hij vraagt ook niet om vergiffenis. Hij pakte zijn studie weer op en met een bachelor pedagogiek (en een trotse moeder) op zak ging hij werken met jongeren. Hij kent de klappen van de zweep in de jongerenbegeleiding. Hij draait lange nachtdiensten in projecten voor begeleid wonen en ‘betrapt’ jongeren op alles wat God verboden heeft. Ze waren extra alert als hij in de buurt was, want ‘Jimmy ziet alles’. Deze kwetsbare jongeren die hij toen heeft begeleid, zijn jongeren zonder sociaal vangnet en stabiele thuissituatie. Mensen die al op jonge leeftijd op zichzelf zijn aangewezen om wat van dit leven te maken. En die weg gaat niet zonder slag of stoot, want er is niemand in de buurt die hun iets bijbrengt over zelfvertrouwen, zelfreflectie, hygiëne, op tijd komen, solliciteren, een baan behouden of voor jezelf opkomen. Om maar niet te spreken over het op tijd signaleren van het hele spectrum van dyslexie, ADD, ADHD, autisme, bipolair en schizofrenie. Zodat zij en ook de omgeving weet dat het niet altijd aan hun ligt.

Het gaat niet alleen om het bijbrengen van waarden, maar ze moeten ook leren hoe ze om moeten handelen als het even tegenzit. Het vallen van ‘vallen en opstaan’, hebben ze aardig onder de knie, maar de veerkracht die ze nodig hebben bij het opstaan, daar helpt hij hun bij. Ergens onderweg in zijn carrière vraagt iemand of hij een muziekproject voor kwetsbare jongeren wil begeleiden. Deze jongen hebben muziek als uitlaadklep gevonden om hun leven richting te geven. Ze hebben een bestemming. Dit is het moment dat muziek weer een grote rol gaat spelen in zijn leven. Hij zet het project op en hij sluit het af met een gevoel van thuiskomen. Dit is wat hij wil. De liefde voor muziek en zijn achtergrond als pedagoog komen samen. De muziek is de plek waar hij zijn leerlingen ontmoet en waar hij verschil kan maken in het leven van een ander. In deze omgeving zijn jongeren ontvankelijk voor kritiek. Hun nieuwsgierigheid en enthousiasme overwinnen het simpelweg van verlegenheid en trotse gevoelens.

Hij richt Vocalsz op. Hij geeft les in (samen)zang en hij deelt zijn kennis over hoe hij muziekevenementen organiseert zoals open mic’s en dinershows. Alles wat hij zelf niet kan geven, daar schakelt hij professionals voor in. Gastdocenten geven workshops noten lezen of biografie schrijven. Levenslessen, preken, reprimandes en aanmoedigingen geeft Jimmy zelf. Deze zitten bij het lesgeld inbegrepen.

Levenslessen, preken, reprimandes en aanmoedigingen geeft Jimmy zelf. Deze zitten bij het lesgeld inbegrepen.

Leerlingen met meer of andere ambities moedigt hij aan. Dat betekent voor hem dat ze beseffen dat ze zelf keuzes kunnen maken in het leven. Loslaten is ook begeleiden. Hij heeft hun dan inmiddels geleerd hoe ze na een val moeten door rollen in plaats van afzetten.

Jarenlang klokt hij dagelijks om 19.00 uur uit bij zijn dayjob als pedagogisch medewerker en vertrekt hij naar zijn tweede baan. Totdat hij in Brussel bij een muzikale uitwisseling op de spoedeisende hulp terecht kwam, met zijn leerlingen compleet in paniek. Hartkloppingen, hyperventilatie en spasmen in zijn benen. Terug in Nederland vraagt de huisarts inzage in Jimmy’s agenda. Zonder schaamte doet hij zijn boekje open. De huisarts bladert door het dagritme en vraagt of Jimmy zijn werk leuk vindt. Nietsvermoedend knikt hij volmondig ja. De arts waarschuwt voor een burn-out als hij niet snel zijn leven aanpast. Jimmy kletst er een beetje overheen, zegt hem gedag en gaat door naar zijn volgende afspraak. Het kwartje viel niet meteen. Die viel pas een maand later, samen met hem ‘op de houten vloer’. Uren later vindt zijn huisgenoot hem in het donker. Hij tilt Jimmy naar zijn bed. Zijn armen en benen deden het niet meer. Hij was tijdelijk verlamd. Terugvechten heeft geen zin, want zijn lichaam heeft alleen maar energie om adem te halen. Er is een tijd helemaal niks in zijn leven. Behalve de tijd. Een paar keer per dag loopt hij heen en weer van bed naar wc.

Alles doet het gelukkig weer, maar valkuilen liggen op de loer. Ongeduldig zijn is er daar een van. Hij wil van die burn-out af. De aandacht voor jongeren en liefde voor de muziek heeft die burn-out hem niet afgepakt. Hij geniet als iemand die hoge noot haalt. En hij gloeit net zo hard mee als een van zijn leerlingen op het podium staat te ‘shinen’. Als het op beloftes en toezeggingen aankomt, is hij op zijn hoede. Zijn agenda is een stuk minder vol. Vocalsz is nu zijn enige baan. Hij is bewust.


Dit interview heb ik gehouden voor de eenmalige editie van Welke kant op? Een krant die ik heb uitgegeven tijdens mijn sabbatical in 2019. Hierin ging het over passies, wat je wil doen met je leven, hard werken, compassie en kwetsbaarheid. UPDATE! Jimmy is zijn burn-out kwijt. Hij heeft er veel van geleerd. Vocalsz is een gevestigde naam binnen de muziek-scene in Rotterdam. Kijk naar zijn indrukwekkende lijst van samenwerkingspartners! https://vocalsz.com