90 jaar Boekenweekgeschenken

Van ‘oogenblik’ naar ‘social media’, dit was de titel voor een van de paneelteksten voor de tentoonstelling 90 jaar Boekenweekgeschenken. Cultureel programmeurs Ruben Leufkens en Lianne Collignon leek het een uiterst geschikte kans om de speciale collectie van Bibliotheek Rotterdam in het daglicht te zetten, omdat de Boekenweek dit jaar 90 jaar bestond. Voor deze tentoonstelling schreef ik de paneel- en objectteksten. Maar voordat ik kon schrijven, moest ik eerst de collectie onderzoeken.

Omdat ik gebonden was aan het budget en de beschikbare uren moest ik keuzes maken. Hoe diep kon ik graven in de collectie? Had ik tijd om alle boeken te lezen? Wat was er al aan informatie ontsloten en waren er experts op dit gebied? Gelukkig wist de collectiespecialist van de bibliotheek, Tamara Stoevelaar, bijzonder veel te vertellen en was collectioneur Herman Arnolds bereid voor een interview. Herman was co-auteur van De vijftig boekenweekgeschenken 1932-1985 en kenner van alles rondom de Boekenweek, het Boekenbal en de Boekenweekgeschenken. In 2014 heeft hij zijn volledige archief geschonken aan de CPNB. Samen met het boek Boekenweekgeschenken 1984-2000 van Onno Blom kreeg ik inmiddels al een aardig overzicht van de wereld van de Boekenweekgeschenken.

In de brei van alle informatie en fysieke boeken ging ik op zoek naar de rode draad voor de tentoonstelling. Wat is het Boekenweekgeschenk eigenlijk, wat valt er op in de taal en de vormgeving? Wie zijn de schrijvers en waar schrijven ze over? En het verzoek van Ruben was ‘zoek verbinding met de actualiteit’. De tentoonstelling loopt momenteel, dus inhoudelijk geef ik nog niks prijs. Maar wat ik in mijn achterhoofd hield was ‘waar kijkt de bezoeker naar en welke opmerkelijke feiten moeten we adresseren?’ Zoals bijvoorbeeld de periode rondom de oorlogsjaren.

Tonio de Roover heeft de tentoonstelling ontworpen. Een overzichtelijke en toegankelijke opstelling op het plein bij de ingang van de Centrale bibliotheek. Ik vind het bizar wat hij mogelijk maakt met de middelen die hij beschikbaar heeft. Voor elke tentoonstelling verzint hij weer een nieuw ontwerp. Paul Henning heeft de grafische vormgeving verzorgd van de panelen en de objectteksten. Hij selecteerde illustraties, foto’s en passages uit de boeken en complementeerde hiermee de teksten van de tentoonstelling.

De Boekenweek 2025 is van 12 t/m 23 maart. Dit jaar schreef Gerwin van der Werf het Boekengeschenk De Krater. Ontdek in de tentoonstelling 90 jaar Boekenweekgeschenken welke schrijvers hebben bijgedragen aan deze mooie campagne van de Stichting CPNB om mensen te stimuleren om te blijven lezen. De tentoonstelling is te zien van 27 februari t/m 30 maart in de Centrale Bibliotheek.